FILOSOFIA

Mitä jos tekisit asiat hieman toisin. Mitä jos asettaisit elämäsi etusijalle. Et rakentaisikaan elämää esimerkiksi uran mukaisesti, vaan alkaisit rakentaa uraa elämäsi mukaisesti. Alkaisit syödä hyvin ja liikkua aktiivisesti. Tekisit asioita, joita haluat tehdä. Asettaisit fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvointisi etusijalle. Sinun hyvinvointisi on tärkeää myös lähimmäisellesi.



"Ottaisit otteen ruorista joka ohjaa sinun laivaasi."


- Aarne & Ari


maanantai 24. toukokuuta 2010

Treenaamisesta


Miksi minä treenaan? Mikä motivoi minua päivästä toiseen vääntäytymään salille tai tatamille? Eikö vain olisi mukavampaan jäädä töiden jälkeen makaamaan kotisohvalle ja jäädä tuijottamaan jotain laadukasta tv-viihdettä ja luvata itselleen, että huomenna rehkitään tämänkin päivän edestä. Näin varmasti on monen kohdalla.

No mikä sitten on motivoinut minua treenaaman monia kertoja viikossa jo monen vuoden ajan ja motivoi yhä edelleen. Toki minullakin on ollut kausia, jolloin olen painunut päivänpäätteeksi suoraan kotiin kulkematta salin kautta.

Sen verran taustoistani, että olen harrastanut kaikenlaista aina jääkiekosta breikkaamiseen, mutta Budolajit ovat olleet rakkauteni kohde alusta alkaen. Niistäkin olen kokeillut monia eri lajia, kunnes löysin niistä minulle ne mieluisimmat. Harrastan tällä hetkellä Bujinkan budo taijutsua ja Brassi Jiu-Jitsua.

Minulle on ollut alusta alkaen selvää, että treenaan koska pidän treenaamisesta, enkä niinkään sen takia että saavuttaisin jotain tuloksia. Olen todella kiinnostunut itseni kehittämisestä, niin fyysisesti, kuin henkisestikin, mutta en halua asettaa sille kehitykselle mitään tavoitteita tai rajoja. Kehitykselle ei pitäisi asettaa, mitään maaliviivaa tai tavoitteita, vaan keskittyy laadukkaaseen ja nautinnolliseen treenaamiseen. Mikäli toimii näin, niin tuloksetkin kehittyvät siinä mukana. En todellakaan tarkoita tällä, että suosittelen treenaamaan, puolivaloilla. En todellakaan, vaan suosittelen treenaamaan täysillä tehoilla ja täydellä sydämellä. Ja jos jatkaa, näin huomaa sitten kuolinvuoteellaan, että on todella nauttinut matkasta ja saavuttanut mitä uskomattomimpia tuloksia siinä sivussa.

Tietysti laadukas ravinto antaa keholle riittävästi polttoainetta, että pitkän päivän päätteeksi jaksaa treenata täysillä tehoilla. Ymmärrän hyvin, että jos ruokavalio ei ole kunnossa, niin ei varmasti riitä energiakaan harjoitteluun. Suosittelisinkin, että ensiksi laittaisit ruokavaliosi remonttiin, jotta esimerkiksi sinne lenkille olisi kiva mennä polttamaan niitä kaloreita. Voi nimittäin tuntua hieman epämukavalta vääntäytyä työpäivän päätteeksi lenkkipolulle, mikäli ei yksinkertaisesti jaksa muuta, kuin rojahtaa sohvalle tuijottamaan telkkaria.

Lisäksi on tärkeää, että nautit siitä mitä teet. En näe siinä mitään järkeä, että illasta toiseen kulutat kallisarvoista aikaasi, jonkin harrasteen parissa mistä et nauti. Elä tee mitään sellaista, mistä et pidä, vaan etsi itsellesi joku sellainen harrastus mistä todella nautit. Me olemme yksilöitä ja siitä johtuen olisi hankala kuvitella, että esimerkiksi kuntosaliharjoittelu miellyttäisi meitä kaikkia.

Kun olet löytänyt, jonkin harrasteen mikä sinua kiinnostaisi, elä mieti hetkeäkään vaan kokeile lajia. Jos kyseessä on esimerkiksi, jokin kamppailulaji, niin ota paikallisen seuran valmentajiin yhteyttä ja kysy milloin seuraava peruskurssi alkaa. Ei kannata pelätä, että et osaisi mitään, meistä kukaan ei ole seppä syntyessään. Ole rohkea, et voi menettää mitään, muuta kuin sydämesi jollekin lajille.

Ja ennen peruskurssia laita ruokavaliosi kuntoon, jotta jaksat harjoitella. Ja muista mikäli laji ei miellytä sinua, voit aina lopettaa sen. Ei kannata haaskata elämäänsä, jonkin parissa mikä ei tunnu hyvältä. Mutta anna lajille ensiksi mahdollisuus, sillä voi olla että rakkautta ei aina synny ensi silmäyksellä.

Muista, että treenin ja ruokavalion ohella, myös levolla suuri merkitys. Anna itsellesi vapaa-aikaa ja nauti siitä yhtä paljon, kuin nautit harjoittelemisesta. Ja muista, että kehitys tapahtuu levossa. Mikä on sitten oikea treenin ja levon suhde? Sen kertoo sinun oma ja yksilöllinen kehosi, opi kuuntelemaan sitä.

Löydä itsellesi se pohjimmainen syy, että miksi juuri sinä haluat harjoitella. Mielestäni hyvä syy ei ole, että haluat lahjoittaa satoja euroja vuodessa jollekin Clubille, jotta voisit vain sanoa kuuluvasi siihen. Esimerkiksi hyvä syy voisi olla, että nautit todella puntin nostamisesta ja haluat sen avulla kohentaa kuntoasi ja purkaa paineita. Ja kun huomaat nauttivasi siitä, niin harjoitteleminenkaan ei tunnu vastenmieliseltä ja tulet saavuttamaan hyviä tuloksia, vaikket niitä koskaan itsellesi olisi asettanut.

Mielestäni tärkeämpää on, että sinulla on joku syy miksi treenaat, kuin se että mikä syysi on. Olemme yksilöitä ja meillä on omat tarpeemme. Ja niistä tarpeista, sinäkin löydät itsellesi syyn treenata.

”…Laskimme ankkurin, sillä huomasin, miehistömme näytti väsyneeltä. Päätin antaa heille tovin aikaa levätä. Ja huomenna tulisimme suuntamaan kurssimme kohti…”

Kapteenin lokikirja 24.5.2010

- Raaka-Arska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti