FILOSOFIA

Mitä jos tekisit asiat hieman toisin. Mitä jos asettaisit elämäsi etusijalle. Et rakentaisikaan elämää esimerkiksi uran mukaisesti, vaan alkaisit rakentaa uraa elämäsi mukaisesti. Alkaisit syödä hyvin ja liikkua aktiivisesti. Tekisit asioita, joita haluat tehdä. Asettaisit fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvointisi etusijalle. Sinun hyvinvointisi on tärkeää myös lähimmäisellesi.



"Ottaisit otteen ruorista joka ohjaa sinun laivaasi."


- Aarne & Ari


maanantai 24. toukokuuta 2010

Hedelmiä, vihanneksia ja marjoja


Muistatko sen ruokaympyrämallin, jota sinulle on näytetty jo ala-asteelta asti? Kyseenomaisessa mallissa hedelmät, vihannekset ja marjat ovat vain hieman yli 1/4 kokonaisuutta.

Heitänkin oman väitteeni tuosta ympyrästä. Sen idea on oikea, eli monipuolisuus, mutta se on vanhentunut. Ympyrä nimittäin kehitettiin aikana, jolloin Yhteiskunta oli maatalousyhteiskunta, eikä palveluyhteiskunta kuten nykyään. Tuolloin ihmiset tekivät töitä fyysisesti ja kuluttivat oikeasti enemmän energiaa. Kuitenkin tuo perinteinen ruokaympyrä opetetaan vielä nykypäivänäkin. Vaikka veikkaan, että 1970 luvun perinteinen metsuri sai palamaan enemmän kaloreita, kuin nykyinen toimistotyöntekijä.

Kaikki ne hiilihydraatit eivät kulu näppäimistöä naputtelemalla, mikä johtaa siihen, että elimistö varastoi vararavintoa. Toisaalta taas työssä joka vaatii ajatusta tarvitaan nimenomaan vitamiineja, hivenaineita ja hedelmäsokereita jotta vireystila pysyy korkealla.

Mitäpä jos vaikka puolet ravinnosta olisi hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja marjoja. Sitten tulisivat muut sopivassa suhteessa. Menin ja kokeilin. Minulla oli kolmen viikon suhteellisen intensiivinen harjoitusputki, jonka aikana valtaosa ravinnosta koostui pääasiassa juureksista, hedelmistä ja vihanneksista. Leipänä söin vahvasti ruispitoista ruisleipää ja lihasta vastasi pääasiassa kana ja kala. Maitolohkoa edusti luomujogurtti ja raejuusto. Vaikka kolmeen viikkoon sisältyi 21 harjoituskertaa, ei missään vaiheessa tullut oloa, että olisi tarvinnut enemmän hiilihydraatteja tai jotain muuta ravintoainetta.
Muuten päivät koostuivat lähinnä luennolla istumisesta ja kevyestä kävelystä koiran kanssa. Ruokailussa noudatin periaatetta, jossa söin silloin kun siltä tuntui ja sen verran kun halusin, mutta pääasiassa niitä kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.
No mikä oli tulos? Se, että kehitystä tapahtui, paino tippui hieman ja minulla oli kokoajan hyvä olo. Mainittakoon vielä, että vettä tuli juotua todella paljon tuon kolmen viikon aikana.

Seuraavan kerran kun menee kauppaan, kannattaa kokeilla sitä, että täyttää ostoskorista puolet vaikka porkkanalla, salaateilla, lantulla, banaaneilla, omenoilla, kiiveillä, appelsiineillä, tomaateilla, mustikoilla, puolukoilla ja kaikella mitä sieltä HEVI-osastolta nyt tekee mieli mukaan ottaa.

Ja isot pojat on kertonut, että tuon lautasmallin tilaajana toimivat sellaiset tahot, joiden intressien mukaista olisi että suomalaiset söisivät mahdollisimman paljon viljatuotteita. Ja ilmankos meillä on niin paljon kaikenlaisia elintapasairauksia, kuten esimerkiksi keliakia tai diabetes. Joista jälkimmäisen hoitoon suositellaan runsashiilihydraattista ruokavaliota. En ole lääkäri, mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin homma menee kutakuinkin seuraavasti. Diabetesta sairastava henkilö syö ruokaa, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja, jonka seurauksena kehon insuliini taso nousee korkealle. Ruokailun jälkeen hän ottaa lääkettä, joka laskee kehon insuliinitasoa. Eikö tuo tunnu vähän oudolta? Minusta tuntuisi oudolta syödä ensin hurmoksessa hiilareita ja sen jälkeen korjata niiden vaikutuksia lääkkeillä. Entä, jos ne hiilihydraatit tai ainakin suurimman osan niistä jättäisi pois ruokavaliostaan, niin voisiko sillä olla vaikutusta taudin hallintaan? Ainakin näin väittää suomalainen lääkäri Antti Heikkilä, joka on tehnyt aiheesta kirjan nimeltä Diabeteksen hoito ruokavaliolla (www.rasalas.fi). Suosittelen muutenkin lukemaan lääkäri Heikkilän mietteitä suomalaisista ruokailu tottumuksista osoitteessa www.anttiheikkila.com. Voi olla, että jollain menee pullakahvit väärän kurkkuun ;D.


Aiheesta löytyy myös erittäin mielenkiintoinen dokumenttielokuva. www.esoterictube.com --> sitten vaan tinahatut päähän ja nauttimaan elokuvasta!

Mutta niin kuin sanoin, en ole lääkäri, enkä voi suositella ketään luopumaan lääkityksestään.

Maata on viljelty noin 10 000 vuotta, mutta nykyihminen on pysynyt miltei geneettisesti muuttumattomana yli satatuhatta vuotta. Ajatellaanpa hetki Pertsaa, joka on elänyt satatuhatta vuotta sitten. Ei hän ole marssinut paikalliseen markettiin ja ostanut tehotuotetusta viljasta valmistettua ”ruisleipää”, joka on vielä kaiken lisäksi kyllästetty lisäaineilla. Ja mikäli Pertsa olisi tällaista herkkua jostain käsiinsä saanut, niin enpä ihmettelisi, jos hänelle olisi aikojen saatossa tullut jokin elintapasairaus ruuansulatusvaivojen lisäksi. Mutta eihän Pertsa olisi moista moskaa ruuakseen kelpuuttanut. Mutta jos Pertsa ei tuollaista söisi, niin miksi meidän pitäisi? Olen lukenut, että kehomme eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneitä käyttämään viljatuotteita tehokkaasti ravintonaan. Voi toki olla, että mikäli evoluutio pysyy samanlaisena, niin ehkäpä joskus vielä pystymme täysin hyödyntämään viljatuotteemme ravinnoksemme, mutta valitettavasti näin ei tule tapahtumaan meidän elinaikanamme.

Tarjoan vain vaihtoehtoa sille ainaiselle kanapastalle tai perunalaatikolle. Ja suosittelen, vain sellaista mitä itsekin syön ja millä on ollut positiivisia vaikutuksia omaan hyvinvointiini.

Nauti siis ravinnoksesi, sellaisia puhtaita luonnontuotteita mitä tuo mainitsemani Pertsa olisi nauttinut. Silloin, kun Pertsa tallusteli maapallolla, ei perunan käytöstä ravintona ollut vielä tietoakaan. Hän valitsi ruuakseen mitä luontoäiti tarjosi:

Pertsan kauppalista:
- riista (voit toki syödä muitakin lihalaatuja, kuin pelkkää riistaa, mutta muista tuolloin keskittyä lihan laatuun)
- marjat
- hedelmät
- pähkinät
- yrtit
- sienet
- kala
- vihreä (luonnon oma salaatti, voit toki syödä myös kaupan salaatteja, Järvikylä rules!) :D
- Lisäksi hän on nauttinut runsaasti rasvoja erimuodoissa (rasva asioissakin suosittelen lukemaan tuota Heikkilän blogia. Rasvat eivät ehkä olekaan, niin paha asia kuin meille on uskoteltu.)
- SUPERFOODEJA! :D
- D-vitamiini (okei tiedän ,että Pertsa sai d-vitamiininsa auringosta, mutta nauti sinä D-vitamiinisi varmuuden vuoksi myös kapselina)

Yksi asia on varmaa, ruoka ei sisältänyt ainuttakaan E-merkintää. Syö siis luomua. Monet kysyvät, että mitä haittaa niistä lisäaineista on? Minä kysykin, että mitä hyötyä niistä on?
Teollisuusmaissa kuluttaja syö keskimäärin 6-7 kiloa lisäaineita vuodessa. Mikäli kehomme tarvitsisi kiperästi noita lisäaineita, niin eiköhän luontoäiti kaikessa viisaudessaan olisi ne meille antanut evoluution mukana.

Kerran katsoin dokumentin, jossa kerrottiin teollisuusmaiden kansalaisista ja heidän kehossaan majailevista kemikaaleista. Keskimääräisen kanadalaisen kehosta löytyi 110 erilaista kemiallistayhdistettä ja monet näistä yhdisteistä joutuvat kehoon ravinnon mukana. Paikallinen terveysviranomainen kommentoi asiaa sanoilla "...eivät lukemat ole vielä vaarallisella tasolla." Kyllä, mutta dokumentin mukaan niistä on silti haittaa ihmiselle.

Vaikka en hiilihydraattipitoista ruokavaliota suosikkaan, niin suosittelen niitä nautittavaksi aika ajoin, kun tankkaat glykogeenivarastoja. Nauti hiilihydraatteja myös niinä päivinä, kun aiot nauttia alkoholia. On todella tärkeää, että olet nauttinut hiilihydraatteja ja kehosi ei ole ketoositilassa. Nimittäin ketoositilassa ryyppääminen voi olla erittäin vaarallista.

Lyhyt tietoisku ketoositilasta: www.wikipedia.com

”…Nostakaa purjeet…”

Kapteenin lokikirja 26.5.2010

- Raaka-Arska & Reipas-Arska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti