FILOSOFIA

Mitä jos tekisit asiat hieman toisin. Mitä jos asettaisit elämäsi etusijalle. Et rakentaisikaan elämää esimerkiksi uran mukaisesti, vaan alkaisit rakentaa uraa elämäsi mukaisesti. Alkaisit syödä hyvin ja liikkua aktiivisesti. Tekisit asioita, joita haluat tehdä. Asettaisit fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvointisi etusijalle. Sinun hyvinvointisi on tärkeää myös lähimmäisellesi.



"Ottaisit otteen ruorista joka ohjaa sinun laivaasi."


- Aarne & Ari


torstai 24. kesäkuuta 2010

Älä tavoittele menestystä!


Satoja vuosia sitten kaukana idässä, ihmiset harjoittelivat kamppailulajeja ulkosalla. Jo tuolloinkin aloittelijan vyön väri oli valkoinen ja mestarit kantoivat lanteillaan mustaa vyötä. Erään legendan mukaan lajin ahkera harrastaja sai mustan vyön vuosien saatossa. Tai oikeastaan sana ”sai” on vähän huono kuvaamaan tuota vyön saanti prosessia. Ihmisten harjoitellessa ulkona useita vuosia, vaatteet sekä vyöt likaantuivat. Ajan kuluessa vöiden väri vaihtui valkoisesta vihreään ja siitä ruskean kautta mustaan. Vaikkakin tuo kaikki voi olla silkkaa legendaa, niin minusta siinä piilee suuri viisaus.

En usko, että entisajan sotureilla on ollut tarkoitus menestyä (saada mustavyö), vaan pikemminkin tulla erinomaiseksi omassa lajissaan. Ja kun vyö oli likaantunut tarpeeksi aikojen saatossa, niin menestyminen tuli ikään kuin ”siinä sivussa”.

Mielestäni tarinan opetuksen voi siirtää suoraan meidän aikaamme. Teitpä mitä tahansa työtä tai halusit menestyä harrastuksessasi, niin älä tavoittele menestystä. Keskity vain siihen, että kehityt ja sinusta tulee oman alasi huippu osaaja. Älä ota stressiä tekemisestäsi ja menestymisestä, vaan anna mennä ja nauti. Kun olet tarpeeksi hyvä, menestyminen tulee tavoittelemaan sinua. Se on miltei vääjäämätöntä.

Ajatellaanpa vaikka, jotain nykyistä huippu-urheilijaa. Miltei lajista riippumatta, jokainen on aloittanut lajinsa harrastamisen harrastelijatasolta. Ajan kuluessa ja taitojen karttuessa on menestyminen seurannut heidän uraansa. Mutta näin on käynyt yleensä, vain silloin kun urheilija on antanut sydämensä lajille ja tehnyt pyyteettömästi työtä oman kehittymisensä eteen.

Tuota samaa ajatusmallia tulisi mielestäni käyttää nykyajan työyhteisöissä. Ihmiset kuluttavat liian monesti itsensä loppuun ja masentuvat, kun eivät tavoita menestystä. Ja uskoisin tämän johtuvan siitä, kun he unohtuvat kehittyä ja olla huippuosaajia tavoitellessaan sokeasti vain menestystä.

Unohtakaa menestyksen tavoittelu! Valitkaa itsellenne polku, jonka kulkeminen on jo palkka itsessään. Keskittykää olemaan, niin hyviä ja taitavia, kuin vain voitte olla. Tehkää töitä pyyteittä, älkää lannistuko ensimmäisistä vastoin käymisistä, vaan painakaa eteenpäin.
Kyllä teidän huippu osaaminen huomataan ja menestyminen tulee tavoittelemaan teitä hyvät ystävät. Sillä vain harvoin tässä maailmassa huiput jäävät saamatta palkkaansa.

”…vihdoinkin myrsky alkoi hellittää…”

Kapteenin lokikirja 24.6.2010

- Raaka-Arska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti